2010. március 24., szerda

Magánovi vs. önkormányzati ovi

Ennek a kérdésnek a boncolgatása ott bír gyakorlati jelentőséggel, ahol a szabad óvodaválasztásra tényleg van lehetősége a szülőnek. Nyilván az egyik legfontosabb szempont az anyagi. De most nem anyagi oldalról megközelítve nézzük meg a különbségeket egy magánovi, vagy alapítványi ovi, és egy önkormányzati óvoda között.
A gyerek fejlődése szempontjából óvodás korban a legfontosabb a szabad játék. Ugyanakkor az utóbbi években a szülők is kezdenek egyre inkább elvárásokat támasztani az óvodákkal szemben. Például, ha van lehetőség nyelvtanulásra, akkor a szülő örül ennek. Pedig a nyelvi foglalkozás is a szabad játéktól veszi el az időt. Meg lehet idealizálni ezt a kérdést azzal, hogy óvodás korban ez még játékos formában, mondókákkal, kis dalokkal történik. De mi van akkor, ha a gyerek éppen olyankor merül bele egy vár építésbe vagy babázásba, amikor itt az ideje a foglalkozás kezdetének? Az sem árt a gyereknek, szülői szemszögből, ha néptáncot is tanul, vagy korcsolyázik, vagy úszni jár, balettozik, esetleg valamilyen küzdősporttal kezd ismerkedni, focizik, és még sok érdekes dolgot lehet felvenni a palettára. Ezek mind a szabad játéktól veszik el az időt, ami a legjobban fejlesztené őket. Talán jobban, mint egy angol, vagy a többi.
Ezeknek a foglalkozásoknak a többségére egy magánóvodában van lehetőség, egy-kettő benne is foglaltatik a havi tarifában. A többire meg általában beíratja a szülő, mert x vagy y is eljár. Nagyon könnyű elcsábulni. Önkormányzati ovikban ezekért a foglalkozásokért pluszban kell fizetni, ráadásul többnyire délután, az ovi után vannak. Persze van néhány önkormányzati ovi, ahol ingyen elviszik őket úszni, vagy korcsolyázni, vagy bármi másra, és ez óvodaidőben történik, de ez elég ritka.
A szülőnek azt kell mérlegelni, hogy mennyi időt hagyjon a gyereknek a szabad játékra, és a minimálisra szűkíteni a foglalkozások számát. Nehéz ellenállni a kísértésnek, mert mindenre igaz, hogy minél kisebb korban kezdik el, annál könnyebben megtanulják, annál ügyesebbek lesznek benne.
Magánoviknál még nagyobb a kísértés, mert a szülők bizonyos fokig joggal várják el, hogy a pénzükért kapjanak is valamit, lehetőleg minél többet. A lényeg, hogy a gyerek érdekeit kell szem előtt tartani, hagyni minél több időt a szabad játékra, és ha valamit nem szeret, nem ügyes benne, akkor inkább ne erőltessük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése